22.7.21

Політичний барометр. Липень

Розмовляли з депутатами про те, як вони ставляться до Фейсбуку, а тут ще різні революції навкруг шлангів і поливу пішли, то стало цікаво: як це впливає на популярність лідерів громади? А як дізнатись? Може, запровадити Політичний барометр?

1. Ідея

Коли винахідник щось придумає нове і цікаве, то він не завжди уявляє собі, як же люди його дітище використають. Коли придумали Інтернет, то, звісно, і помріяти не могли, як широко і просто таки безмежно ця штука буде допомагати людям (чи заважати) в тих чи інших конкретних ситуаціях. Зараз зробимо ще одну спробу, називається, як вже ви знаєте, Політичний барометр.

За основу беремо результати виборів голови ради ОТГ: 


Хотілось би знати, останні події щось тут змінили? Соціологічне опитування? Ні, це заскладно, довго і, загалом, не потрібно. Ми ж не хочемо точно, науково аргументовано знати прогноз якихось нових виборів, ще не призначених. Ми хочемо просто відчути, як впливає розвиток політичної ситуації на популярність лідерів громадської думки. Це можна набагато простіше зробити за допомоги Інтернету. І одержати ось що (остаточні дані за три дні): 


Якщо в трьох демократичних форумах ОТГ зібрати дані про популярність (сьогодні!) лідерів, то можна буде побачити якісь зміни від колишньої ситуації. Ну, спочатку, на момент публікації в цій таблиці були дані попередні, а тепер вже за три дні (достатньо було для збирання інформації?). Так, в форумах: ГромадаОТГСільрада.

І тепер можна поговорити про висновки.

2. Чому три?

Дійсно, чому тільки три форуми - в ОТГ їх набагато більше? Тому що тільки три демократичні. В інших є обмеження - не всіх до тих форумів приймають.

А чи не можна було б обмежитись одним? Ні, бо вони різні. От подивіться, як розподілена популярність тих чи інших лідерів по різних форумах. Можна вважати, що саме на такому принципі вони і формуються - на особистих вподобаннях. Під час обговорення прозвучала думка, що рейтинги орієнтовані скоріше на "проти кого", ніж "за кого". Так, відоме для української політики явище.

Але ж хтось міг проголосувати три рази? Так, було б краще, аби був один форум Політика, але без обмежень, доступний всім-всім, хто цікавиться (таких в громаді п'ять сотень). І тоді Барометр можна було б запускати лише в тому тематичному політичному форумі. Звісно, результат був би більш точний стосовно його прогнозної значущості.

3. Що далі?

Далі? А має бути далі? Без сумніву. Ми побачили лідерів громадської думки. В сучасному стані, не так, як було під час виборів. Ми побачили певну динаміку, це має хвилювати лідерів? Мабуть, що так. І саме в такому контексті: в якому стані ОТГ, які результати, які плани на наступний рік. В оцінках саме лідерів, в їх баченні. Це і буде переходом від "проти кого" до "за кого". Бо лідер зобов'язаний (!) давати людям своє бачення. Звісно, як він таки лідер, а не щось інше.

Скажемо більше. Лідери мають подати приклад своїм прихильникам, членам громади в подоланні певного протистояння. І це тому, що вони ставлять в центр уваги саме спільну роботу, а не розподіли на клани і взаємне поборення. А в центрі уваги, звісно, має бути План? І кожен з лідерів має дати йому оцінку за поточний рік. Так, написати, скажімо, для Альманаху статтю. А можна і до обласної газети, чому ні? Є обов'язок і у активних членів громади (ми знаємо, що їх п'ятсот) - прочитати, подумати і відчути, хто ж що пропонує. По суті, конкретно. А потім братись вже за ту роботу разом зі своїм лідером. Щоправда, тут постає питання команди, депутатів, фракцій, місцевих партійних організацій - є, є над чим тим лідерам працювати.

Ну а оті чвари... Звісно, що треба їх кінчати, спокійно, законно, без жодних революцій. Як хтось скаже, що це найголовніша задача для лідерів, то я згоден. А далі ще буде...














Немає коментарів:

Дописати коментар