1.2.22

НАТО – про і контра

Дійсно, чи не пора вже нам розглянути питання конкретно, нас же спитають рано чи пізно на референдумі – ви за чи проти? То треба готуватись.

Полтавські колеги підійшли конкретно: три аргументи «за» проти трьох «проти». Я от вже і там написав, ще раз скажу, аргументи пана Олега «за» мене не переконали. То про це поговоримо докладніше. А може з часом і продовжимо, як хто приєднається до цієї розмови.

Загалом, хоч гість програми був представлений як політолог, (політично незаангажований?) мені здалось, що він націоналіст-радикал. Бо мотив «Росія-Орда, рятуй нас Європа» відчутний. Втім, берімося до конкретики.

1. Одержання гарантій безпеки

Що таке «гарантія»? Коли ми купуємо якусь побутову техніку, то гарантія дає нам безкоштовний ремонт, як щось трапиться, протягом певного гарантійного терміну. А от щеплення від Ковід жодних гарантії не дає, хоч і знижує вірогідність захворювання. Якийсь фонд гарантування чогось обіцяє у випадку певних нещасть надати вам певну суму грошей. А як хто пам’ятає МММ, то вона гарантувала вам збагачення.

Де в НАТО йдеться про якісь гарантії? Члени угоди домовились спільно витрачати певні гроші на оборону і використовувати їх в рамках певної спільної організації. Можна сказати: великої федерації національних армій. Жодних гарантій нікому не дають, просто запрошують працювати разом.

Багато причин, що об’єднані формулою «невідповідність критеріям вступу», усувають нас від конкретної розмови про вступ в НАТО в нашому теперішньому стані. Але всі ж знають про головні перепони для вступу: війна, бідність і відсутність єдності в суспільстві щодо вступу. Відтак той, хто хоче в НАТО, має спочатку вирішити оці конкретні задачі або принаймні показати шлях до їх вирішення. Більш переконливий, ніж це зараз є у нашої влади. Бачте, тут буде йтись не про те, що хтось має нас кудись приймати, а про те, що ми самі маємо зробити. За рік, два чи п’ять. З конкретикою. Але це потребує і кваліфікації, і трудовитрат, канючити «прийміть нас, прийміть…» набато легше.

2. Відхід від домінування Росії

Знов починаємо від сенсу самого слова «домінування». Що це у практиці сучасної Росії? Не царської і не СРСР, а от саме путінської держави. Як ми скажемо про домінування Мерседесів на певному сегменті ринку чи Самсунгу, то це нам зрозуміло. А сучасна Росія, як вона домінує? Велика армія? Численні серіали на телебаченні? Газ? В кожному випадку ми можемо або не можемо щось зробити, якось запобігти тому домінуванню. З газом і армією, мабуть, не можемо. А в галузі культури чи економіки, її сучасних галузей, чому ж ні? Можемо. Але де тут НАТО?

3. Створення передумов для вступу в ЄС

Коли Янукович не схотів підписувати невигідну для нас Угоду про асоціацію, то його вигнали. Порошенко підписав – і що? Що змінились від формального акту підписання, як наша економіка де була, там і залишилась. Ну і решта проблем, які відрізняють пострадянську країну від європейської. 

Так, членство в НАТО може розглядатись як певний бонус для одержання членства в ЄС і навпаки, але яка вага цього бонусу у порівнянні з безробіттям і повною деіндустріалізацією? Постачати в Європу санітарів і водіїв сміттєвозів за почесне право іменуватись членом тої організації?

Підводячи підсумки, пропоную продовжити вже у форумі. Для початку прослухати дистанційний навчальний курс, краще розібратись з тим, що таке НАТО, а потім знов повернутись до питання. Можна, як пану Олегу сподобається, у якості автора цього блогу. В Гоголеві своїх авторів нема, на жаль.

---

Щоправда, на ЮТюбі зникають коментарі...


І на цей текст посилання ставив, зникло.






Немає коментарів:

Дописати коментар