2.2.22

Про ОТГ як результат децентралізації

Це продовження такого от матеріалу. Що, звісно, зачепив набагато більше питань, ніж можна було за один раз обговорити. І, може, побачити шляхи вирішення чи, принаймні, напрямки подальшого руху.

Зверніть увагу на формат. Як думаєте, це краще, ніж багато наших політклубів чи круглих столів на багатьох-багатьох телеканалах? Як на мене, то набагато. Ну і, будемо споідватись, не остання така розмова? Зачин зробимо прямо зараз.

1. Європейський досвід

Передовсім Польский, звісно. Хоча, мабуть, всі інші європейські країни тою чи іншою мірою в цьому сенсі схожі. Три рівні управліня регіоном. Певна кількість населення на кожному з рівнів. Самостійність чи субсидіарність як принцип. То як отака загальна картина в нас вже є, створена, тоді маємо придивитись до деталей, до того, як воно фактично працює (чи не працює) і чому? Але спочатку про головне.

2. Люди

Про це чітко сказали учасники розмови, я теж з ними згоден: все діло в людях, їх ментальності, освіченості, бажанні свою ОТГ розвивати, впорядковувати. Створювати для своїх дітей і онуків умови для майбутнього життя у рідному краї кращі, ніж це було колись і є зараз. 

Але як казати про освіченість, то тут маємо уточнити: політичну освіченість, вона ж громадянська. Бо місцеве самоврядування є частиною саме політичної системи, відтак розвивати його чи, навіть, зрозуміти без належної політичної освіченості марно й сподіватись. Зрозуміло, що члени громади з вищою освітою, а надто депутати тут мають подавати приклад.

3. Продовження 

Так, я вже сказав з самого початку, що дуже б хотілось побачити і продовження. От, згадували голову ОТГ, доброго знайомого обох учасників першої розмови. Запросимо до студії? Ну, як він не погодиться, а може таке бути, звісно, то іншого, хтось же погодиться обов'язково.

А ще згадували відділ освіти. Ну так, будь ласка, давайте нам начальника цього відділу, послухаємо і його. Мабуть же про освіту треба говорити саме з освітянами. А про економіку з підприємцями. Щоб було конкретніше.

Партії згадали, то давайте послухаємо і керівника партійної організації, про його партію, її бачення питання. Чи науковців розпитаємо докладніше.

Це гості, так би мовити, заплановані, а громадські активісти, може грантоїди, а може і просто мешканці того чи іншого населеного пункту - вони могли б додати свою точку зору до розмови? Вже з власної ініціативи. А підприємці, фермери, що вони скажуть? А захочуть?

Зрештою, про що йдеться? Про те, що ми всі разом маємо робити задля розвитку ОТГ. Разом. Відтак, маємо спочатку домовитись, погодитись з аналізом і окреслити можливі заходи. Тоді буде спільна дія, тоді буде розвиток.

4. Формат

Як подумати, то що в цій передачі головне, в цьому форматі, як кажуть фахівці з інформаційних технологій. Я думаю, що щирість. Якої і близько нема в учасників різних телешоу. А відтак її треба втримати, але знайти також свою аудитороію, своїх слухачів та читачів. Сьогодні вона ще замала, треба поширювати, бо ми ж хочемо змін в ОТГ, то повинні мати там слухачів. Зацікавлених в тому, щоб колись же щось і зробити в результаті оцих щирих розмов. Бо як просто говорити, зітхати і нічого не робити, то це буде неправильно.

Але це питання технічне, зрозуміле і просте, як порівняти з пошуком рішень для ОТГ. От приклади з Жовкви, Гоголевого, Шевченково. Щоб цей перелік продовжити треба знайти в тих чи інших ОТГ людей, готових працювати інформаційними агентами. Не дуже красиве слово? Але ж правильне, ми хочемо донести до людей те, що сказано в студії. Раніше це робила районка, тепер її нема. Ну і що, є форуми, Інтернет. Так, не всюди, але є? Треба скористатись.

5. Робоча група

Зрозуміло, у складі Олександра ЗолотухінаВіталія Скобельского і редактора альманаху (тимчасового). Це для початку, а далі будемо запрошувати, поширювати коло зацікавлених і залучених до цієї роботи.

До речі, може, нам замість ОТГ почати вживати якесь інше слово? Ну така вже радянщина... МТС, ЦК КПСС. От що про це каже одне джерело, а от інше. Мені особисто до вподоби "волость". І ніщо мені не завадить вживати саме це слово замість ОТГ. Я же не пишу заяву в суд, я просто розмовляю з колегами.










2 коментарі: